Lions sponser trebeskyttere

Publisert av Kjell Olav Skretting den 11.09.22. Oppdatert 13.09.22.
Lørdag 02.06.01
Lions sponser trebeskyttere

Den planlagte miljøgaten som strekker seg fra Stemmen og ned mot Hommersåk kai er i sluttfasen. En del av overskuddet fra årets Riskadager går til å beskytte de nyplantede trærne i miljøgaten.

Både Riska Lions Club og bydelsutvalget har bidratt med økonomiske midler for å la trærne i miljøgaten få skikkelig beskyttelse.
- Beskyttelse er viktig for å unngå hærverk, samtidig som det er et møbel i miljøet, sier visepresident Dan Skjørestad i Riska Lions Club. Til sammen er det bevilget penger til å beskytte 18 av trærne som skal beplantes langs veien ned mot kaien. Opparbeidingen på selve kaien tas i en annen omgang. Totalt vil det plantes 35 trær langs veien, men ifølge kommunen er det 19 av disse som er ekstra utsatt for hærverk.
- Rørene som trærne skal stå i er ca. en meter i diameter innvendig. Dette er fordi røttene skal kunne vokse på et større område, forteller han.

I utgangspunktet var ikke kommunen villig til å bli med på dette prosjektet sammen med bydelsutvalget og Riska Lions Club.
- Kommunen gjør slikt i sentrum, men har ikke hatt for vane å etablere samarbeid på denne måten ute i distriktene. Men etter litt trykk fra oss gikk de likevel med på dette, sier Skjørestad.
Trebeskyttelsen som skal brukes i miljøgaten er laget av lokale krefter. Andreas Hetland fikk oppdraget med å lage disse, og han sier at hele produksjonen gikk på en snipp-snare. Materialene måtte også lakkeres og galvaniseres eksternt, en prosess som alene tok tre uker. Ifølge Skjørestad falt valget for produksjonsdelen på Andreas Hetland fordi han til vanlig driver med sveising av teleskopringer til kummelokk.
Offisiell åpning av miljøgaten kombineres med starten på årets riskadager og foretas av ordføreren 15. juni kl. 16.30.

Det er ikke første gang at Riska Lions Club er med og bidrar til at nærmiljøet får en ansiktsløftning. For to år siden ble overskuddet fra Riskadagene brukt til å få på plass fontenen i Stemmen.
- Profilen til Lions er å bruke midler både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Hovedaktiviteten vår er Riskadagene, men vi har også en søndag i september der det arrangeres stafett mellom barneskolene her i bygda, sier Skjørestad. I tillegg har klubben en rododendron-skråning i Arboretet som de er ansvarlige for.
- Ellers kommer det en del søknader fra ulike hold som vi bevilger penger til. Nå nettopp ga vi en datamaskin til en av skolene som skulle brukes av en elev med spesielle behov. Vi har dessuten betalt en reise til Sør-Afrika for fire skoleelever herfra. I tillegg brukes en del midler til å arbeide mot narkotika, forteller han.


Eivind Motland